Laureaat 2013

De Burgerschapsprijs 2013 gaat naar Jan Goossens

Op woensdag 4 december 2013 reikt de Stichting P&V voor het negende jaar op rij haar Burgerschapsprijs uit. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, initiatieven of organisaties in BelgiŽ of het buitenland die zich op een voorbeeldige manier inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving.


Een voortrekker in verscheidenheid

Jan Goossens © Stephan Vanfleteren
© Stephan Vanfleteren

Jan Goossens is sinds 2001 artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid heeft hij de KVS geleid naar een eigentijds stadstheater met een open oog voor de verscheidenheid in eigen land en de culturele rijkdom elders in de wereld. In Brussel werkt de KVS bijvoorbeeld nauw samen met het Thť‚tre National. Zo slaagt Goossens erin Brusselaars van verschillende achtergronden naar de schouwburg te lokken.


Artistieke projecten in Palestina en Congo

Sinds 2009 zet hij ieder jaar een theaterfestival op poten in Kinshasa, waar hij ook workshops organiseert voor de opleiding en de begeleiding van Congolese artiesten. Die krijgen bovendien de kans hun creaties te tonen in de KVS, waardoor ze ook in andere Europese landen aan de slag kunnen.

Ook in Palestina is Goossens met zijn KVS actief. Sinds 2007 is hij er de coŲrdinator van PASS (Performing Arts Summer School). Samen met les ballets C de la B en Plek vzw zet de KVS er een parcours van workshops uit met jonge Palestijnse podiumkunstenaars.

 


De burgerschapsprijs 2013 gemaakt door Johan Tahon.
De burgerschapsprijs 2013 gemaakt door Johan Tahon.

Werken naar een tolerante en solidaire samenleving vanuit de KVS

Mark Elchardus, voorzitter van de Stichting P&V, vat de keuze voor de laureaat als volgt samen: Er zijn vele plekken in deze samenleving van waaruit men naar een tolerante, solidaire en seculiere samenleving kan streven. Er zijn ook heel verschillende manieren waarop men dat kan doen. Allen vergen ze oprechtheid, inzicht en moed. Jan Goossens heeft het gedaan vanuit de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Terugblikkend op mijn jeugd in Brussel, lijkt dat niet de meest evidente plek voor zoín project. Maar Jan Goossens deed het, met veel doorzettingsvermogen. Hij heeft zijn engagement op een voorbeeldige wijze waargemaakt, op een manier die inspireert en anderen de moed en de goesting geeft ook als een volwaardig en geŽngageerd burger in de wereld te staan. Een manier die laat voelen, die laat beleven hoeveel beter het is elkaars warmte en enthousiasme te ervaren, dan elkaars kilte en afwijzing. Ik ben blij hem de burgerschapsprijs van de Stichting P&V te kunnen overhandigen.

De Stichting zal aan de laureaat een beeldhouwwerk van Johan Tahon overhandigen.